Włochy to kraj uznawany za jeden z najstarszych regionów na świecie, gdzie uprawiane są winorośli. Zanim powstało Imperium Rzymskie – na tamtejszych terenach winorośle uprawiane były przez Greków oraz Etrusków.
Aktualnie najmocniejszymi konkurentami Włoch w kwestii statusu największego producenta win na świecie są Hiszpania i Francja. Wiele w tym temacie zależy od warunków pogodowych – włoska produkcja jest niewiele większa lub mniejsza od francuskiej.
Wino we Włoszech jest dodatkiem do niemalże wszystkich możliwych dań głównych. Dopasowywane są do nich ze względu na to z czego zrobiona jest potrawa, jakie są jej dominujące aromaty. Wino ma z daniem kontrastować, by jeszcze lepiej podkreślić wachlarz smaków.
Niezwykle imponująca jest mnogość szczepów winorośli uprawianych w tym słonecznym kraju. Włoskie Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa utworzyło rejestr ponad 350 różnych typów odmian winorośli i w ten sposób uzyskały one status „uznanych urzędowo”. Ponadto na terenie półwyspu uprawianych jest ponad 500 innych szczepów. Za autochtoniczne odmiany włoskie uznano sumarycznie 400 odmian.
W zasadzie każdy włoski region poszczycić się może typowymi dla swojego terenu odmianami. Duże znaczenie w poszczególnych rejonach mają m.in. greco bianco, aglianico, arneis, primitivo, cortese, corvina veronese, garganega, nebbiolo, dolcetto, verdicchio i vernaccia.
Sardynia – wyspa winem płynąca
Sardynia to region bardzo atrakcyjny turystycznie, mimo iż bywa to kłopotliwe dla lokalnych władz. Turyści jako pamiątki zbierają muszelki, kamyki i piasek z plaż, a funkcję przypominajki o wakacjach mogłoby pełnić któreś z regionalnych win. Są one często inne, niż te dostępne we Włoszech kontynentalnych.
Sardynia jest rejonem, która historycznie była bardzo silnie związana z Hiszpanią. Przez to też hiszpańskie wpływy na ten region widać wyraźnie w szczepach winorośli, które uprawiane są na tej wyspie. Ciekawe jest to, że w tym regionie wytwarza się mniej więcej tyle samo win białych (46%), co różowych i czerwonych (54%). Przygodę z próbowaniem sardyńskich win zazwyczaj zaczyna się od białych odmian z vermentino – są orzeźwiające i aromatyczne. Często pojawiają się w nim nuty cytrusów, kwiatów, ziół, jabłka, migdałów, a także słonawe nuty smakowe. Część producentów jest w stanie z vermentino stworzyć wina złożone i poważne – takie, które swoją dojrzałość i pełnię aromatu osiągają po dwóch latach. Z kolei na Sardynii wina czerwone zachwycają pijących je aromatami jagód, jeżyn, malin, czereśni, śliwki (cannonau), goździków (carignano) i kwiatów, jak również typowymi dla basenu Morza Śródziemnego nuty mięty, mirty oraz lukrecji. Są one perfekcyjnie zbilansowane co do kwasowości ostatecznego produktu.
Rozsmakowując się w sardyńskich specjałach przy winie można korzystać z Unibet zaklady bukmacherskie, które działają również na terenie Włoch. Dzięki temu nie trzeba rezygnować z codziennych rozrywek podczas wyjazdów wakacyjnych lub po przeprowadzce z Polski do Włoch.
Odmianę vermentino można spotkać nie tylko w Sardynii. Występuje ona również w Toskanii, Ligurii, na południu Francji (znany jako rolle), w Piemoncie (występujący pod nazwą favorita) na Korsyce. Jednakże to właśnie sardyńska wersja jest postrzegana jako ta wzorcowa. Najbardziej popularne są wina oznaczane jako Vermentno di Sardegna, które produkowane mogą być na terenie całej wyspy. To bardzo pojemna apelacja stworzona dla konkretnej odmiany wina to w zasadzie sardyńska specjalność. Jednak uznawane za najlepsze wina wytwarzane są w apelacji Vermentino di Gallura na północnym wschodzie wyspy. Jest to jedyna apelacja o statusie DOCG na terenie Sardynii.
Włosi niewątpliwie są w czołówce nacji z posiłków tworzących swoisty rytuał przy jednoczesnym pełnym wykorzystaniu dostępnych składników. Ze względu na różnorodność win, które produkują – sztuką jest odpowiedni dobór tych trunków do potraw, które mają być spożywane.