Kuchnia włoska ściśle łączy się historycznie z kulturą tego regionu. Kształtowała się wraz z upływem tysięcy lat, które mijały będąc świadkami rozwoju kolejnych cywilizacji na tych terenach. Pierwsze podwaliny pod aktualną formę jedzenia oraz trunków włoskich tworzyły się jeszcze przed czasami Imperium Rzymskiego w starożytności. Na terenach współczesnej słonecznej Italii wówczas winorośli uprawiane były chociażby przez lud pochodzący z obszaru starożytnej Grecji.
Wszystko, co musisz wiedzieć o włoskich i sardyńskich specjałach
Na tej stronie dowiesz się wszystkiego, co każdy powinien wiedzieć nie tylko o kuchni włoskiej, ale też sardyńskiej, winach i włoskich restauracjach. Podstawą jest to, by pamiętać o wszechobecnej różnorodności, która wybija się w zasadzie w każdym aspekcie. Już od początku rozwoju cywilizacji na tym terenie ludność zamieszkująca rejon Półwyspu Apenińskiego była niezwykle zróżnicowana, a przez to podzielona. W społeczności poza kastami bogatymi były również grupy społeczne żyjące w zasadzie w skrajnej biedzie. Dodatkowym czynnikiem wpływającym na „rozmnożenie” rodzajów potraw i trunków jest niewątpliwie ukształtowanie terenu. Jest ono znaczącym elementem wpływającym na możliwości dotyczące upraw konkretnych odmian winorośli (Włochy są jednym z krajów, gdzie liczba dostępnych odmian jest najbardziej liczna – sięga niemalże tysiąca), a także na gatunków warzyw i owoców, które mają konkretne wymagania co do temperatury, nasłonecznienia i tak dalej.
Przede wszystkim restauracje włoskie, które serwują dania tradycyjne (a nie ograniczają się do najpopularniejszej pizzy lub past) mają w swojej ofercie również niezliczone rodzaje makaronów mniej standardowych dla naszego rejonu, a także risotto w wielu odmianach.
Kuchnia sardyńska jest bardzo intrygującą odmianą kuchni włoskiej. Wyraźnie dostrzegalne są wpływy chociażby hiszpańskie, czy arabskie. Na tej stronie dowiesz się zdecydowanie więcej na temat nie tylko ich wpływów na same dania kuchni włoskiej, które uległy swoistym modyfikacjom z tego powodu, ale także zobaczysz powiązania pomiędzy Korsyką, a Sardynią w kwestii winorośli, jak również win nich produkowanych. Zarówno kuchnia włoska, jak i sardyńska są niesamowicie interesujące w genezie.