Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej popularnych, ale też różnorodnych na świecie. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na to, że każdy w niej znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Jej najbardziej charakterystyczną cechą jest to, że dania przygotowywane są z produktów, które są świeże i dostępne sezonowo w okolicy. Jest to kuchnia, która w oryginalnym wydaniu nie zna kompromisów w kwestii jakości składników używanych do gotowania potraw. Mimo zróżnicowanych dań – tradycyjnie pory poszczególnych posiłków w całym kraju są stałe.
Różnorodność kuchni włoskiej
Dla kuchni włoskiej typowe jest używanie ogromnych wręcz ilość warzyw, parmezanu oraz przypraw takich jak na przykład: pieprz, tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn, czy estragon. Kuchnia włoska kojarzy się z pomidorami, oliwą, czosnkiem, cebulą, a przede wszystkim oliwkami.
Włosi wyspecjalizowali się szczególnie w potrawach rybnych, owocach morza, a także daniach mącznych.
Różnice w kuchni włoskiej występują również w przypadku poszczególnych regionów tego kraju. Każdy z dwudziestu regionów, a także wiele miast – mają swoje kulinarne wyróżniki typowe dla nich. Na południu najpopularniejsza jest oliwa, a także mnóstwo rodzajów makaronów. Na północy częściej stosuje się masło, a od makaronu popularniejszy jest ryż oraz polenta. Emilia-Romania to rejon, z którego pochodzą faszerowane pierożki. Florencja znana jest z wyśmienitych befsztyków, a także innych dań typowo mięsnych. W Turynie dominuje kurczak, a w Bolonii – znany na całym świecie mięsny sos bolognese. Z kolei Neapol szczyci się chyba najbardziej charakterystycznym daniem włoskim – pizzą. Siena i Sycylia to ojczyzna cudownych deserów, a rejon Doliny Aosty to mała ojczyzna fondue.
Warto zaznaczyć, że ogromne znaczenie w popularyzowaniu kuchni włoskiej na arenie międzynarodowej miał jej „eksport”. Najpierw z samej Italii do Stanów Zjednoczonych, a następnie wraz z popularyzacją kultury amerykańskiej – do większości państw uprzemysłowionych. Aktualnie chyba każdemu znane są najbardziej typowe potrawy kuchni włoskiej takie jak: pizza, spaghetti, czy risotto.
Zgodnie z tradycją włoski posiłek powinien składać się z przystawki (antipasto); pierwszego dania (primo piatto) – które zazwyczaj jest daniem mącznym, pastą lub zupą; dania głównego (secondo piatto) – to na ogół mięso, drób lub ryby z dodatkiem sałatki. No i oczywiście na sam koniec przychodzi pora na deser, może być to tiramisu lub panna cotta.
Do kanonu najpopularniejszych dań tego kraju należą niewątpliwie pozycje takie jak wspomniane już wcześniej spaghetti, risotto, czy pizza, ale również: caponata, gnocchi, cannelloni, lasagne, ravioli, tortellini, czy zupa minestrone.
Wśród najbardziej popularnych produktów włoskich są sery. Najsłynniejszy pośród nich jest Parmigiano-Reggiano, zwany potocznie parmezanem. Powstaje on w długotrwałym procesie z mleka krów, które wypasają się pośród łąk Niziny Padańskiej (ewentualnie karmione są lucerną). Ten typ sera przez 25 dni moczy się w soli, następnie suszony jest na słońcu. Dopiero później przychodzi czas na jego dojrzewanie. Przez to, że produkcja tego sera jest tak długotrwała – jest on niezwykle trudny do podrobienia. Do innych popularnych wyrobów mleczarskich należą też inne sery. Mozzarella (niedojrzewający ser z mleka bawolic) jest powszechnie dodawana do sałatek, zapiekanek, a przede wszystkim pizzy. Zielony miękki ser pleśniowy gorgonzola również ma swoich zwolenników w zasadzie na całym świecie. Nie można też zapomnieć o konkurencie parmezanu, który w południowych Włoszech pełni jego funkcję – pecorino (wytwarzany z owczego mleka).