Wydawać by się mogło, że restauracje włoskie, to te najczęściej spotykane. Szczególnie, jeśli postanowimy do nich zaliczać również pizzerie. Teoretycznie można je w ten sposób klasyfikować, bo przecież pizza jest jednym z dań kojarzonych właśnie z Włochami i przez to uznawana za tradycyjną potrawę włoską. Zatem dlaczego powszechnie pokutuje opinia, że w Polsce mało jest prawdziwych restauracji włoskich? Warto przyjrzeć się tej tematyce ciut dokładniej, by móc chociaż częściowo wyrobić sobie zdanie.
Włoskie restauracje w Polsce
Kuchnia włoska jest znana na całym świecie i jest jedną z najbardziej popularnych kuchni europejskich. Wynika to głównie z jej prostoty. Dania włoskie w zasadzie nie wymagają jakiś wielkich umiejętności kulinarnych, dzięki czemu niemalże każdy jest w stanie je przygotować. Jednak w tej prostocie (można rzec, że pozornej) tkwi właśnie haczyk. Przede wszystkim trzeba wziąć pod uwagę to, z jaką ogromną starannością Włosi wybierają poszczególne produkty do potraw, które będą przyrządzać. Są to składniki dobrane z niezwykłą pieczołowitością oraz najwyższej możliwej jakości, które jednocześnie pochodzą z lokalnych źródeł. Trzeba też zwrócić uwagę na ich sezonowość. W związku z tym niezwykle ciężko jest zdobyć oryginalne włoskie produkty. Ze względu na ich ograniczoną dostępność są one też odpowiednio droższe od zamienników, które jako te zdecydowanie powszechniejsze – są również bardziej dostępne dla odbiorców w postaci konsumentów indywidualnych, ale przede wszystkim restauracji pretendujących do miana włoskich.
Wracając jeszcze do kwestii prostoty w przygotowaniu. Paradoksalnie właśnie mało skomplikowane receptury są o wiele trudniejsze do odtworzenia. Ogromne znaczenie mają tradycyjne, włoskie przepisy, na których podstawie gotuje kucharz. Sam kucharz (niezależnie od tego, czy jest amatorem, czy profesjonalistą) powinien mieć rozległą wiedzę z zakresu włoskich receptur i produktów. Jeśli jest pracownikiem włoskiej restauracji, to powinien być choć raz na dłużej we Włoszech, by pogłębiać swoją wiedzę u źródeł lub sam być Włochem. Bez tego prawdopodobnie niezwykle trudno mu będzie wykonywać swoją pracę na satysfakcjonującym poziomie. Osoby znające kuchnię włoską lepiej, niż na poziomie podstawowym prawdopodobnie od razu będą w stanie zweryfikować umiejętności szefa kuchni danej knajpy na podstawie tego, jak przygotował klasyki takie jak na przykład spaghetti bolognese, gnocchi czy pastę carbonara.
Samo menu dużo powie o knajpie chcącej uchodzić za włoską lub sardyńską. Co tu dużo kryć – jeśli potrawy mają być przygotowane z produktów o możliwie najwyższej jakości, według oryginalnych włoskich receptur, przez człowieka, który doskonale zna tę kuchnię i kulturę… to menu nigdy nie będzie szczególnie długie. Wręcz przeciwnie – będzie raczej zwięzłe. Wynika to z prostej zależności, świeże produkty z wyższej półki zdecydowanie szybciej się psują niż kiepskiej jakości mrożonki. Dodatkowo każdy produkt zajmuje miejsce w kuchni, a także chłodni. Zatem z ekonomicznego punktu widzenia dobre restauracje nie będą utrudniać swojego funkcjonowania poprzez oferowanie wielu dań. Postawią na klasyki oraz kuchnię tradycyjną, na którą zawsze znajdą się chętni – pod warunkiem jej odpowiedniego przygotowania.