Chyba nikt nie zaprzeczy temu, że to właśnie kuchnia włoska należy do jednej z najbardziej rozpoznawalnych na całym globie. Czy zawdzięcza to jedynie smakom? Na naszym blogu znajdziecie materiały, dzięki którym udowodnimy wam, że nie tylko smak kuchni włoskiej jest jej istotnym aspektem. Dopiero różnorodność w połączeniu z dopracowanymi elementami sprawiła, że Włochy mogą poszczycić się fantastyczną opinią, gdy ktokolwiek zacznie wspominać o kulinariach. Włosi stawiają przede wszystkim na świeże, domowe produkty. Jednak cała magia zawarta jest w wielu płaszczyznach kulinarnych. Kuchnia włoska radzi sobie zarówno z potrawami słonymi, pikantnymi, jak i słodkimi.
Kuchnię włoską możemy kojarzyć z nadmiernym używaniem oliwy z oliwek, pomidorów do wielu dań i klasycznego parmezanu. Jednak jest to zaledwie wierzchołek góry lodowej. Być może włoscy kucharze przepadają za przepisami, które aż ociekają prostotą. Jednak dlaczego nawet z kilku najprostszych składników potrafią wyczarować prawdziwe arcydzieło? Sekret tkwi w przyprawach. Włoska kuchnia opiera się na setkach różnorodnych przypraw. Pikantne, słodkie, nadające goryczki. We Włoszech niemal każda rodzina, która korzysta z tradycyjnych przepisów ma w swoim domu dziesiątki różnych ziół. Do najważniejszych z nich należą oregano, bazylia, tymianek, czy też pieprz, który jest również przyprawą znaną z polskich domów. Ciężko określić jedną specjalizację włoskiej kuchni, ponieważ znajdziemy w niej zarówno mięsa, makarony, ryby, jak i ciasta. Utarło się jednak mówić o tym, że najmocniejszą stroną włoskich kulinariów są owoce morza i dania opierające się na wypiekach.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, kiedy i w jaki sposób kuchnia włoska zdobyła tak ogromny rozgłos. Zapraszamy do zapoznania się ze wpisem dostępnym na naszym blogu, który odpowiada na to pytanie. Dowiecie się, w jaki sposób eksport wpłynął na rozpowszechnienie włoskiej kuchni. Poznacie również najpopularniejsze pozycje wśród dań. Należą do nich między innymi uwielbiane w całej Europie i USA risotto i spaghetti. Jednak na specjalne miejsce z całą pewnością zasługuje pizza, którą możemy zamówić niemal w każdym państwie na świecie. To włoskie danie zostało wyniesione do tak ogromnego formatu, że trudno byłoby znaleźć osobę, która chociaż raz w życiu nie miała styczności z pizzą.
Kuchnia sardyńska
Włoska kuchnia została spopularyzowana na tyle, że możemy wyodrębnić nawet poszczególne regiony znane z konkretnej kuchni. Warto tutaj wspomnieć o kuchni sardyńskiej, której poświęciliśmy obszerny wpis na naszym blogu. Dla tych, którzy nigdy nie słyszeli o Sardynii, jest to jedna z największych wysp we Włoszech. Wyspa znana jest ze słonecznej pogody i fantastycznego dostępu do wody, który przyciąga mnóstwo plażowiczów. Pomimo nieco odmiennego sposobu na przygotowywanie posiłków, sardyńska kuchnia nie różni się od włoskiej, jeżeli chodzi o serwowanie dań. Dlatego też ważnym aspektem tej kuchni są przystawki, które należy spożyć przed przystąpieniem do głównego dania. Ostatnim etapem posiłku jest z kolei deser, będący podsumowaniem całej uczty.
Co jednak dominuje w kuchni sardyńskiej? Bardzo ciekawe jest to, że możemy w niej dostrzec naleciałości z arabskiej kultury. Objawia się to w postaci pieczenia baraniny i warzyw. To, co jednak różni te dwie kultury to przyprawy, które są używane. Podobnie jak w klasycznej włoskiej kuchni, sardyńskie kulinaria charakteryzują się ogromną ilością aromatycznych przypraw. Sardyńska kuchnia to jednak nie tylko pieczone dania. Spotkamy się również z grillowanym mięsem i rybami, przyrządzanymi na różnorodne sposoby. Lokalny alkohol, który można spotkać w trakcie wycieczki na wyspę to głównie aperitif w postaci wina. Nie ma jednak ograniczenia do tylko jednego rodzaju trunku. W sardyńskiej kuchni bardzo często podaje się do obiadów i deserów likiery lub wódki.
Mimo wszystko to właśnie wino przyniosło sławę na arenie międzynarodowej dla Sardynii. Na naszym blogu możecie państwo przeczytać szczegółowy opis poświęcony tematyce win we Włoszech. W naszym wpisie opowiemy o odmianie wina vermentino, które można spotkać na terenie całej wyspy. Odmiana ta jest popularna nie tylko w wielu włoskich regionach, ale także we Francji.